петак, 10. фебруар 2023.

Одлике монотеистичких религија; јеврејство .

 

Све монотеистичке религије (јеврејство, хришћанство, ислам и будизам) имају неке заједничке особине, а то су:

1. Вера  у једног бога;

2. Пророчки карактер (откривене религије);

3. Универзални карактер;

4.Есхатолошки карактер;

5.Сотеролошки карактер. 


            1. Вера  у једног бога


И поред бројних разлика  свака монотестичка религија се заснива на вери у једног бога, који се именује на различите начин. У исламу је то Алах, у јеврејству Јахве, а у хришћанству троједни Бог  Отац, Син и Свети дух.


            2. Пророчки карктер

Монотеистичке религије су откривне религије . Буда, Исус, Мухамед, Давид,Мојсије су оци оснивачи ових религија који су својим учењима засновали њихове темеље.


              3.Универзални карактер

Ако се изузме јеврејство све друге монотеистичке религије не праве разлике међу племенима, народима,класама и нацијима и теже општој прихваћености.


            4. Есхатлошки карактер

Обухвата веру у крај света, у васкрсење мртвих; веру у долазак царства божијег на земљи, победу над злом.


            5. Сотеролошки карактер

Вера у спасење душе након смрти; вера у вечитост душе и загробни живот после смрти . Сотерологија је теолошка наука о спасењу.


                                                 Јеврејство / јудаизам


(Тора)


Јеврејска или јудаистичка религија је најстарија монотеистичка религија која се заснива на предању семитских племена која су касније добила назив Израел, Израиљ или Хебреји. 
Ова религија се заснива на првих пет књига Старог завета, тзв. петокњижје или Тора, која говори о настанку света, настанку Јевреја, њиховој историји и може се поделити на два дела: Библијско (митско) јеврејство и историјско јеврејство.

Библијско јеврејство

Оно предстваља Савез (религију или Завет) са Богом и чине га четири савеза: 1.) Савез Ноја са Богом; 1.) Савез Авраама са Богом (Аврам - праотац свих Јевреја и семита); 3.) Савез Мојсија са богом и 4.) Савез Давида са богом. 
Историјско јеврејство отпочиње са вавилонским ропством и разарањем Јерусалимског храма који је био посвећен јеврејском богу у 6 веку пре нове, ере тачније 586 године пре  нове ере.
Поред Торе, јеврејство има и Талмуд, збирку теолошких текстова и практичних упутстава која одређују живот верника, мада не постоји консензус око свих питања из Талмуда. У току вавилонског ропства међу Јеврејимасе јавља тзв. рабинско или учено јеврејстви где улогу тумача и исповедника ове религије  преузимају даровити свештенци/учитељи који практикују и одржавају јудејску религју и у ропству и који нису нужно пореклом из Левитског рода које по предању једино може да врши свештенички позив. ! По престанку ропства јеврејски народ се враћа у своју праотаџбину где обнавља 19. године пре нове ере Јерусалимски храм који се од онда назива "Иродов храм", по јеврејском цару Ироду великом, који га је обновио. 
Јевреји су у време римског царства били окупирани али су сачували извесну аутономију која се првенствено огледала у верској самосталности све док , након једне побуне, Римљани нису срушили Иродов храм од кога је остао  само  један зид  кога и данас Јевреји изузетно поштују као најсветије место своје религије где Богу узносе своје молитве и који носи назив Западни зид или (како га хришћани називају) "Зид плача" !
Након борби и бројних ратова између хришћана, и муслимана (крсташки ратови) велики број Јевреја је протеран из Палестине у Европу у друге земље света али нису одустали од своје религије и поред прогона и покушаја асимилације. Међу њима се појавио тзв. "ционистички " покрет који је тежио повратку у прапостојбину. После великих злочина које су у другом светском рату над  јеврејима у Европи начинили нацисти Уједињене нације су 1948 године обновиле државу Изарел и допустиле њихов повратак у Палестину, коју су у том тренутку претежно насељавали муслимани и хришћани због чега тамо и данас траје сукоб !



1.Које су одлике монотеистичких религија?

2. Шта је есхатологија?

3.Шта је сотерологија?

4.Опиши јеврејску религију .

5.Која су четири Савеза са Богом?

Нема коментара:

Постави коментар