петак, 10. фебруар 2023.

Друштвене промене -модели



Видели смо код лекција о институцијама и организацијама да су оне полуге друштвеног деловања које су устаљене и због тога релативно трајне категорија. Оне због тога обезбеђују друштвени ред.

Други друштвени фактор супротан од друштвеног реда је појава друштвених промена.

Друштвене промене представљају све оне процесе који доводе до промена унутар структуре и до промене целе структуре. Ови појмови се могу боље разумети ако се упореде са неким фудбалским тимом. Промена унутар структуре би била она када би се један играч, на пример, на улози голмана заменио другим играчем. Број би остао исти али би се актери променили. Друга врста промене су оне које се тичу случаја да се један играч искључи, на пример голман, без права замене. Ово би била крупна, структурална промена , промена целе структуре јер би број играча био десет а не једанаест како правила налажу. Ова би промена сигурно била тежа од замене играча.


         Врсте друштвених промена

Друштвене промене се могу поделити према:
1. Квантитету (раст и опадање);
На пример, раст животног стандарда.
2. Квалитету (развој, опадање и распадање); на пример, раст стандарда води бољем квалитету живота, бољој здравственој заштити, квалитетнијем образовању и слично.
3. Вредносном критеријуму ( прогрес, или напредовање и регрес или назадовање). На пример, боље образовање би помогло неким људима да напредују на друштвеним лествицама, да, осим бољих услова живота задовоље и неке више потребе, попут друштвеног признања и угледа.

       Модели друштвених промена

У зависности од тога где се одвијају промене, односно у којој се структури оне дешавају разликујемо:

1. Еволуционистички модел ( економија);
2. Дифузни модел ( култура);
3. Циклички модел (политика).

Дифузни модел је погодан за објашњење културних промена које се догађају у неко културном центру и шире према периферији (види пример ниже). На пример, Хришћанство је настало у Палестини и циклички се ширило по целом свету.


                      ( Дифузни модел)


Циклички модел наглашава кружност промена које се увек понављају. Овај модел има подваријанту као спирални модел која дозвољава квалитетне промене.

                     ( Циклички модел)

Еволуционистички модел за објашњење економских промена се тиче описа појава у економији које доводе до постепеног раста без наглих скокова.

          ( Еволуционистички модел)
    

Питања и задаци

1. У чему је разлика између промена структуре и промена у структури ?
2. Које су врсте промена ?
3. Које су врсте модела друштвених промена?
4. Објасни дифузни модел ?

Нема коментара:

Постави коментар