петак, 10. фебруар 2023.

Друштво и становништво

Тип часа - обрада
Метод - фронтални рад
Средства- припреме часа
Циљ часа препознавање категорија друштвене покретљивости; миграција становништва и природног прираштаја
Исход: да зна појам и облике кретања становништва


- Становништво је скуп људи који живе на одређеној територији у одређеном временском периоду где организују свој друштвени живот (оснивају институције као што су држава, политичке партије, друштвене организације као што су синдикати и невладине организације, међусобно делују једни на друге итд.).

- Наука о становништву је демографија. То је статистичка наука која прати полну,расну, националну и сваку другу структуру друштва и која као таква је врло значајна за социологију у односу на коју је помоћна наука.


- Један од најважнијих задатака демографије је посматрање кретања становништва. Кретање становништва се јавља у два облика:

1.Природни прираштај;
2.Механичко кретање становништва.

Природни прираштај се статистички исказује у статистичким облицима који се зову наталитет, морталитет и фертилитет. Наталитет је број рођених на хиљаду становника у једној години. Морталитет је број умрлих на хиљаду становника у једној години, а фертилитет је број порођаја које у фертилном периоду жена (од 15-49 године живота) роде жене живорођене деце у току једне године.

Ови подаци су веома важни за сваку науку па и за државу јер се на основу њих граде јавне политике а међу њима и популациона политика. На пример, са 2,1 детета по жени тек се може говорити о расту популације једног становништва. Поређења ради, у 2012 години у Србији је рођено 1,32 детета по жени. У Хрватској је то 1,51, у Русији 1,59 а на Косову је 2,19 детета по жени у фертилном периоду.

Будући да је косовско друштво најсиромашније у региону Балкана ово је податак који показује да економско  богатство нема велики утицај на природни прираштај , односно да има евентуални утицај који није логички очекиван.



Механичко кретање становништва или сеобе могу бити у облику одсељавања становништва (емиграције) досељавања (имиграције) становништва док се збирни назив за механичко кретање становништва назива миграција.

Миграције могу бити индивидуалне и колективне. Ако су планске колективне миграције се називају тада колонизацијама.

Нема коментара:

Постави коментар