петак, 10. фебруар 2023.

Врсте културе


Културне творевине ниси једнако доступне свим деловима друштва. Такође, њихов начин живота битно утиче на културни афинитет појединаца.

Врсте културе су:

1. Народна (фолк) култура;
2. Елитна или висока култура;
3. Поп култура;
4. Масовна култура.

1. Народна култура је израз духовних потреба народа настао у времену прединдустријског друштва. Ово је обично усмена култура изражавања у области књижевности (народне епске и лирске песме), музике, сликарства, архитектуре итд. 
За нашу културу јако је значајан Вук Стефановић Караџић као човек који је записао бројне народне песме које би биле заувек изгубљене да то није учинио.
Иако народна култура не познаје институционални оквир њеног неговања ипак је вредна.

2. Елитна култура.

Њој припадају врхунска културна и уметничка дела која вреднују стручна лица, књижевни, позоришни или музички критичари као и историчари уметности.
У њу спадају класична дела која су раније била доступна малом броју људи на високим друштвеним позицијама као што су дела Шекспира, слике Давинчија или композиција Баха или Шопена.

3. Популарна или поп култура је новија култура која има велику естетску вредност па се сматра да је реч о вредној култури која ће своје испуњење добити током времена.

4. Масовна култура је производ индустријског друштва када путем медија она постаје доступна свима. 
Она је , слично поп-култури , доступна свима али је безвредна.
По неким теоретичарима културе масовна култура може бити и опасна јер "отупљује мозак и чула" ( В. Вулетић) и тако човека чини подложним тоталитарним идеологијама.

                    Кич и шунд

Кич и шунд су појаве безвредне културе у уметности, архитектури, књижевности или музици. Кич је фалсификат оригинала. 


                  ( Кич у скулптури)

"Отишо си сарму пробо ниси" . 
"Не гледај ме предуго нисмо једно за друго" (Шунд: јавља се у литератури као безвредне песме, приповетке у виду крими романа, на пример, "кримића", љубавних романа, "љубића").

Питања

1. Које су врсте културе?
2. Шта је фолк култура?
3. Шта је елитна култура?
4. Шта је масовна култура?
5. Шта је кич и шунд?
6. Где се јавља шунд?

Нема коментара:

Постави коментар