петак, 10. фебруар 2023.

Religija

Rec religija je latinskog porekla I oznacava vezu ili savez izmedju coveka, kao pojedinca Ili grupe, I Boga, ili bogova, u koje veruju.

U zavisnosti od toga sta je bozanstvo, jedan ili vise bogova, religije se mogu podeliti u ,starije, mnogobozacke ili politesticke religije I mladje, jednobozacke ili monotesticke religije.

                      Vrste religija

1. Politesticke religije su:

A. Animizam;
B.  Fetisizam;
C. Totemizam;
D.  Naturizam.

A. Animizam je bazicna religioznost, vrlo srodna magije, koja cini verski sistem obozavanja duhova . 

B. Fetisizam je obozavanje obrednih predmeta, narukvica, ogrlica, amajlija, u kojima stanuje neka mocna duhovna sila koja stiti onog ko je nosi.

C. Totemizam je obozavanje totema zivotinja, redje biljaka, koji predstavljaju mitske pretke odredjene ljudske grupe.

D. Naturizam je najrazvijeniji oblik politesticke religije. To je religija gde se veruje da postoji panteon, "kuca bogova", koji vladaju prirodnim pojavama poput sunca, meseca, vetra ili mora.

2. Monotesticke, jednobozacke religije se zasnivaju u veri u jednog boga. To su judejstvo, hriscanstvo, islam I budizam.

                     Odlike  religija

Mnogobozacke religije proizilaze iz kulta, kao predmeta obozavanje. Animizam I fetisizam proizilaze iz kulta predaka, ili kulta mrtvih, gde se obozavaju duhovi, a naturizam I totemizam spadaju u kultove prirode gde se slavi snaga, sila I moc prirode .

Sve politesticke religije su nestvorene, neotkrivene, prirodne religije ! 

Monotesticke religije su otkrivene, prorocke religije, koje se zasnivaju na veri u jednog boga. One imaju soteroloski karakter jer veruju u spasenje duse I eshatoloski karakter jer veruju u kra sveta I vaskrsenje mrtvih te pobedu dobra nad zlom !

                  Religija I vera

Religija je siri sistem od vere, iako je vera najvazniji deo religije. Vera je intuitivno osecanje da Bog postoji, uprkos svim drugim cinjenicama da se njegovo postojanje ne moze dokazati, dok je religija I sistem ucenja, verske doktrine (dogma) , sistem obreda odnosno rituala I sistem organizacije, Crkva.

            Religijske institucije

Religijske institucije su organizacije koje na ustaljen, propisan i ustanovljen način neguju odredjenu religiju.

Vrste religijskih institucija:
1. Crkva;
2. Verska zajednica;
3. Denominacija;
4. Sekta;
5. Kult.

Osnovna razlika između religioznih institucija je Veberijanska podela na crkve, kao inkluzivne zajednice sa profesionalnim sveštenstvom i sekte kao ekskluzivne zajednice sa laičkim sveštenstvom, prostom hijerarhijom i bukvalnom verom.

Denominacije i verske zajednice su institucije koje se nalaze između religioznih institucija crkve i sekte i najčešće su prelazni stupanj iz sekte u crkvu,ako postoji verska tolerancija, a ako ne postoji nestaju ili se pretvaraju u kult.

Pitanja I zadaci

1.Sta je religija? Sta je cini?
2. Koje su vrste religija?
3. Koje su odlike monoteistickih religija?
4.Koje su vrste politestickih religija ?
5  Koji su osnovni kultovi ?

Zadatak

Objasni znacenje soterologije ?



2 коментара: