петак, 10. фебруар 2023.

Историјски развој уставности



 Устав као највиши правни акт био је познат и у античком добу.Старогрчки полиси су имали основне законе који су уређивали организацију државне власти тог полиса, што је несумњиво материја устава. Међутим, уставност, у савременом значењу те речи, не означава само организовање државе него и ограничење државне власти гаранцијама људских права и слобода. Сама реч "устав" управо то и значи: то је правни акт који за(устав)ља самовољу државне власти како би грађани били слободни од државе у својим многобројним приватним областима.

Зато су важне тзв. "претече Устава" односно правни споменици који су допринели стварању модерних уставних аката! Ту посебно треба истакнути Велику повељу о слободама, Петицију о правима, Habeas corpus act, Декларација пра, Декларација независности и Декларација права човека и грађана.


Image result for велика повеља о слободи
Потписивање Велике повеље 1215 г.

1. Велика повеља слобода ( Magna carta liberatum) из  1215 године донесена је у Енглеској. По том акту енглески краљ Џорџ (зато звани "Џорџ без земље") био је принуђен да гарантује неповредивост имовине најнижем племству, баронима . То је први акт, у форми уговора, који обавезује владара да ограничи своју сувереност у корист једног права, права својине.

2.Петиција о првима је донета 1628 године у Енглеској. Петицијом су додатно проширена одређена права а посебно права у погледу личне својине, права на неповредивост имовине и права да никоме не може бити суђено од стране судије који није њему раван (реч је о сталешком друштву па су се племићи бојали осуда и љубоморе судија из нижег сталежа или  охолости судија вишег сталежа: Више о овоме; "Дух закона", Шарл Монтескје.)

3.Habeas corpus act, или у преводу са латинског "имати тело" јесте закон који гарантује права грађана у кривично поступку и пред судовима. Забрањује се хапшење без судског налога, дуготрајно држање у затвору, полицијска бруталност у узимању исказа и друге гаранције. Са овим законом, после петиције о правима, проширује се корпус гаранције личних права и слобода од самовоље владара.


4.Декларација права или познатија као Bill of rights из 1689 године у Енглеској по први пут гарантује корпус политичких права и слобода. Овим правом се признаје право на  слободу говора у парламенту, право грађана да подносе петиције, као и право на удруживање.

5.Декларација незвисности САД из 1776 прописује да су сви људи рођени једнаки и да је њихово неотуђиво право на живот, слободу и тежњу ка срећи!


6.Декларација права човека и грађана, је темељни акт француске буржоаске револуције из 1789 године који гарантује колективна права народа према држави, право на слободу својине,право на личну слободу, и право на отпор тлачењу

Нема коментара:

Постави коментар