петак, 10. фебруар 2023.

Подела власти




Систем подели власти спада у један од механизама органичења власт.  Овај модел је најпре и најдоследније спроведен у Сједињеним Америчким Државама али постоји више модела овог система.
Поред поделе власти ограничење власти се може спровести и другим начинима као што је децентрализација и деконцетрација власти, слобода медија, слобода тржишта, владавина права, повремени вишепартијски избори и федерализам.



Систем функционише тако што се државна власт дели на законодавну, извршну и судску власт које су међу собом независне и контролишу једна другу (принцип „кочнице и равнотеже“). Разлика се може појавити код питања ко врши извршну власт? У „америчком моделу“ то је Председник САД, а у тзв. британском моделу то је Влада. Поред ова два модела јавља се и тзв модел „бикефалне егзекутиве“  где се извршна власт додатно ограничава тако што је врше два органа: Председник Републике и Влада. Овај модел организације државне власти постоји у Француској , Чешкој, Хрватској али у Србији. Његова је предност што у младим демократијама са нејаким инсистуцијама даје више гаранција које обезбеђују демократску владавину 


У Републици Србији Народна Скупштина врши законодавну власт. Влада и Председник Републике врше извршну власт а судови врше судску власт.


Народна Скупштина

-доноси Устав
-доноси законе
-потврђује међународне уговоре
-бира и разрешава Владу Републике Србије
-расписује републички референдум
-доноси буџет
-врши и друге послове

Влада Републике Србије

-води политику Републике Србије
-предлаже законе Народној Скупштини
-непосредно извршава законе и доноси уредбе и друге подзаконске опште акте за спровођење закона
-усмерава рад министарстава , и др.

Председник Републике
-Указом проглашава законе
-Представља Србију у земљи и иностранству
-Командује оружаним снагама Републике Србије и др.
Судови

Судови се деле на судове опште надлежности и судове посебне надлежности. Посебну судску власт чини Уставни суд. Судови штите људска права и слободе, штите систем уставности и законитости, штите на закону засноване интересе, кажњавају учиниоце кривичних дела итд.“

1. Које су врсте ограничења власти?
2. На које гране се дели власт?
3. Коме припада законодавна власт?
4. Коме припада извршна власт?
5. Коме припада судска власт?
6. Који су модели односа извршне и законодавне власти?
7. Шта је "бикефална егзекутива"?

Нема коментара:

Постави коментар