петак, 10. фебруар 2023.

Новац и функције новца



- Новац  је  привилегована исправа коју издаје држава. Новац је такође  роба, али роба посебне врсте.Она је општи еквивалент односно  роба која има опште важење; роба за коју се може мењати свака друга роба у тој држави.

Image result for новац и функције новца

- Историјски размена робе за новац долази тек  касније, у новије доба. Најпре се роба мењала за робу (Р-Р) , на пример, метар свиле за  метар крзна.Потом су улогу еквивалента играле разне друге ствари; крзно, полудраго камење, а касније је улогу  општег еквивалента заузело злато. Новац  се јавља тек касније,са сталним смањивањем процента злата у кованицама,до његовог  готово потпуног нестајања.На крају се појавио папирнати новац а данас је све чешћи тзв. "електронски новац".

- Постоје пет функција новца:

               1.Новац као знак и мера вредности;
               2.Новац  као средство  промета;
               3.Новац  као  платежно средство;
               4.Новац као благо;
               5.Светски новац.
                                                                 1.

Новац као  мера вредности својом већом или мањом употребном вредношћу изражава вредност других роба. Вредност робе изражена у новцу назива се цена. Тако новац постаје обрачунска вредност других роба. На пример, за 300 динара човек може купити килограм меса, купити мајицу  или се ошишати.
Кретање новца на тржишту назива се оптицај новца и оно има утицај на вредност новца. Ако на тржишту има превише новца јавља  се инфлација, чиме новац губи вредност. Обрнуто, ако новца има премало на тржишту, јавља се дефлација, када вредност новца расте јер га има премало. На овај на чин се најбоље види робни карактер новца јер и на њега делује закон понуде и потражње,као и на све друге робе.
Новац као знак или мерило вредности се испољава у облицима:

А) Готов (ефективни) новац
- ковани новац
-папирнати новац

Б) Депозитни (кредитни,банкарски) новац
-чекови
-менице

У савременом друштву много више робе се плаћа у депозитном, односно кредитном новцу, него у готовом новцу.

                                                              2

Новац ка средство промета се јавља када новац посредује између две робе, чиме се укида потреба за трампом и оставља могућност да се новац  користи и на друге начине чиме он доприноси  општем  благостању. Ова функција новца заправо доприноси да се чин куповине и продаје не морају више временски и просторно поклапати.

                                                             3.

Новац као платежно средство се јавља онда када се роба купује на кредит односно на одложено плаћање уз помоћ депозитног, кредитног, новца. Ова функција новца снажно доприноси расту друштвене производње али може да буде и узрок великих  финансисјких нестабилности.
Он функционише тако што банке даје кредит предузећима на основу њихове ефективе коју имају у тој банци или код себе а за потврду кредита дужник издаје меницу банци  као гаранцију да ће се дуг вратити у одређено време. Банка може да активира меницу, односно да блокира и подигне ефективу тог предузећа у случају неизмиривања  обавез кредитираног дужника. Дужник од банке на име кредита добија чекове путем којих купује робу на одложено плаћање. У том смислу меница је инструмент кредитирања а  чек средство плаћања. Дужник враћа новац банци у одређено време и то у виду ефективног (готовог) новца чиме се круг затвара.
Да би се поспешила производња у новије време банке издају и менице без покрића што понекада  доводи до инфлације и финансисјких сломова.

                                                             4.

Новац као благо или новац на штедњи јавља се као могућност да се новац добијен у трговини не искористи одмах за плаћање друге робе него да служи за штедњу и да се касније у било ком тренутку искористи за куповину друге робе.
Ако се штедња врши у банкама онда се ова функција готовг или ефективног новца комбинује са функцијом новца као платежног средства. Наиме, када расте ефектива једне банке онда расте и њена могућност кредитирања.

                                                            5.

Светски новац се јавља код плаћања робе у међународним трансакцијама. Данас се роба најчешће плаћа у доларима али и у другим стабилним валутама евру, фунти итд.


Image result for новац као благо

Питања и задаци

1.Зашто је новац роба?
2.Објасни утицај закона понуде и потражње на вредност новца?
3.Које су функције новца?
4.Шта је оптицај новца?
5.Како новац "укида" трампу?
6.Које валуте играју функцију светског новца?



Нема коментара:

Постави коментар