петак, 10. фебруар 2023.

Kultura I civilizacija

Kultura je stara koliko I covek I ona je njegov sastavni deo, njegova druga priroda koja proizilazi iz njegovog umnog dela licnosti.

Rec kulture se povezuje sa pojmom cultus, kao pojma preobrazavanja prirode, posebno zemlje, za ljudske potrebe.
 
Drugo shvatanje porekla kulture Ima veze sa kultom, odnosno sa religijom ! Kult je predmet obozavanja oko kog se plete mreza obreda, rituala I obicaja.

Civilizacija se poistovecuje sa kulturom ali I odvaja od nje kao nesto sto pripada materijalnoj oblasti dok kultura pripada samo duhovnoj oblasti.


Civilizacija je pojam u cijoj osnovi se nalazi izraz civis, sto je latinski izraz za grad I gradjanina, pa je u tom smislu I shvatanje civilizacija kao shvatanje o gradskoj kulturi nasuprot kulturi naroda kome u srednjem veku pripada selo kao dominantan usmen oblik stvaranja I prenosa kulture.

Dugo se koristila distinkcija civilizovanih naroda naspram onih necivilizovanih. Evropski narodi su osvajali druge kontinente I narode koji su se nalazili na stupnju plemena pa su evropski narodi pravdali taj osvajacki pohod potrebom civilizovanja ovih zajednica. To se naziva "evrocentrizam".

                    Elementi kulture

1. Pogledi na svet;
2.Vrednosni sistem;
3.Kulturne institucije
4.Jezik

1. Postoje dva pogleda na svet: materijalizam I idealizam. Materijalisticki pogled na svet svet posmatra kategorijama prirode, nauke, ekonomije I realizma. Idealisticki pogled svet objasnjava dejstvom bozanskog porekla, ideala i volje.

2. Vrednosni sistem obuhvata vrednosti koje se nalaze u temeljima nauke, umetnosti I morala,a to su istina, lepo I dobro.

3. Kulturne institucije na ustaljen, propisan I uobicajen nacin neguju neku kulturnu vrstu. Na primer, Crkva neguje duhovnu delatnost, Skola obrazovnu,  Univerzitet naucnu, Opera umetnicku itd...

4. Jezik je kulturna modifikacija govora koja se javlja preko govornih znakova,reci, odnosno simbola govora.

Нема коментара:

Постави коментар