петак, 10. фебруар 2023.

Вишепартијски систем


Вишепартијски систем и избори су механизми власти у представничким демократијама којима се обезбеђује легитимитет .

Вишепартијски систем се заснива на начелу политичког плурализма.

Политички плурализам је начело слободног такмичења различитих идеја и програма на слободном тржишту идеја и програма. Да би овај систем функционисао мора да постоји слобода медија, фер и поштени избори и слобода удруживања.

Устав Србије признаје право политичким странкама да уобличавају политичку вољу грађана али забрањује да се државна власт потчини страначкој вољи.

Странке које врше власт треба да испуњавају политички програм а странке које не врше власт , опозиција, да критиком подсећају власти на предизборна обећања.

Однос власти и опозиције требало би да се испољава у парламенту као представничком телу грађана кроз парламентарни живот. Али парламент ( у Србији Народна Скупштина) није једино место где се испољава  политичка дебата власти и опозиције већ целокупан друштвени и медијски простор . Дискусија између власти и опозиције трба да буде уљудна без обзира на све разлике међу њима.


                                               





           Политичке странке



Политичке странке играју кључну улогу у политичком систему представничких демократија. 
Политичке странке су специфичне организације грађана које имају своју организацију, идеологију, програм и статут.

Политичке странке се у систему политичког плурализма  легално (законито) боре за власт односно за наклоност бирача како би вршећи власт оствариле свој програм.

Политички плурализам обухвата различите облике удруживања грађана, дакле не само странке него и друга удружења грађана (синдикати, групе грађана, невладине организације, хуманитарна удружења итд и различитих идеја и програма који легално делују путем тих удружења). Дакле, вишепартијски систем је ужи принцип од политичког плурализма али је његов централни део.

Велика слабост политичког система где делују странке је што оне посредују између народа и грађана . Временом су се осамосталиле политичке елите странака што је довело до још једног посредовања и бирократизације странака. 
И поред ових слабости странке и повремени избори су и даље велика брана аутократији.

Питања

1.Шта је политички плурализам?
2. Који су елементи странака?
3.Како Устав Србије дефинише вишепартијски систем?
4.Шта је слабост вишепартијског система ?

Нема коментара:

Постави коментар