уторак, 3. новембар 2020.

Друштвена структура


Друштвена структура је релативно стабилни скуп елемената друштва повезаних у једну целину. Ти елементи су друштвене групе, друштвене институције и организације повезаних на различите начине у тзв. димензије друштвене структуре.


Димензије друштвене структуре су:

1. Хоризонтално-функционална димензија (улога) у којој најважнију улогу има глобална функција коју у њој врши неки део друштва. 
Три су глобалне друштвене функције:
а.) Управно-регулативна функција коју врши политика. У оквиру ове димензије доминирају политичке групе које се боре за моћ као најважнији политички ресурс.
б.) Производно-репродуктивна функција коју врши економија путем економских институција предузећа, породице, новца, банака и тржишта. Најважнија вредност ове функције је богатство.
в.) Културно-духовна функција коју врше културне институције .
Најважнија вредност у оквиру ове глобалне фикције је углед.

2. Слојно-вертикална димензија обухвата пирамидалну структуру са друштвеним положајем као главном научном категоријом. Око вредности богатства, моћи и угледа боре се различите друштвене групе и организације у оквиру статусних група елита, слојева и класа.

3. Временска димензије обухвата временски одређене појаве којима се одређени обрасци преносе као исти у облику који се назива традиција, и у облику промене тих образаца у виду иновације.

4. Просторна димензија обухвата два просторна оквира у којима делују друштвене групе а то су село и град. Исте друштвене групе немају иста обележја у селу, на пример породица, и у граду.

Нема коментара:

Постави коментар