уторак, 17. новембар 2020.

Скупштина




У Републици Србији Скупштина врши законодоавну власт. Званичан назив овог  органа народног представништва је Народна Скупштина Републике Србије.

Image result for narodna skupstina

У историји Србији традиција Скупштине је веома стара ! Према Уставу Кнежевине Србије из 1838 године Скупштина се не помиње али је и поред тога она имала значајну улогу у смени династије Карађорђевићa и враћању династије Обреновић на власт 1858 године. У свим касније донетим уставима Скупштина је увек играла значајну улогу народног представништва  у Србији. У социјалистичком периоду Скупштина није деловала у оквиру система поделе већ јединства власти што значи да је она имала и извршну и, донекле, и судску функцију.
Народна скупштина Републике Србије има више функција, међу којима издвајамо представничку функцију, изборну функцију и законодавну функцију. Није без значаја ни то да она доноси буџет Републике Србије, расписује републички референдум и доноси одлуку о рату и миру.

Представничка функција Народне Скупштине огледа се у томе да је то државни орган који представља грађане Републике Србије и који броји 250 Народних посланика који се бирају на непосредним, тајним и вишестраначким изборима.

Народна Скупштина бира и разрешава Владу Републике Србије и контролоши њен рад. У том смислу, она може покренути поступак интерпелације којим се од члана Владе или целе Владе тражи одговор на одређења питања. Поред Владе Народна Скупштина бира и друге органе као што су Заштитник права грађана, судије у првом мандату од три године, гуверенера Народне банке итд. чиме Народна Скупштина врши изборну функцију.
Законодавна функција подразумева да Народна Скупштина доноси Устав, законе, потврђује међународне уговоре и доноси друге опште акте. Ово је једна од основних функција Народне Скупштине која се остварује законодавном иницијативом коју имају народни посланици, грађани Републике Србије у складу са законом, Влада и неки органи али само из своје надлежности.

Мандат Народне Скупштине траје четири године. Скупштина функционише тако што доноси законе и друге одлуке у одборима и у пленуму. Одбори се формирају за сваку област која је у надлежности Скупштине а потом предлог акта иде у Скупшински пленум где се усваја било у делу било у целини.
Значајну улогу за функционисање Скупштине има и опозиција која својим деловањем може да допринесе да закони буду квалитетнији.


                                               Функционисање Скупштина


Народна Скупштина функционише у одборима и пленуму. У Скупштини има 19 одбора где  предложени закони добијају своју  потврду и уобличење.

Пленум је форум Народне Скупштине кога сачињавају свих 250 народних посланика.

Поред одбора и пленума значајну улогу имају и институти јавног заговарања које могу да организују народни посланици и заинтересоване стране грађања и њихових организација у поступку предлагања закона .

Питања

1. Шта је Скупштина?
2. Које су основне функције Скупштине?
3. Објасни законодавну функцију.
4. Колико има посланика Скупштина ?
5. Како функционише Скупштина?

Нема коментара:

Постави коментар