уторак, 27. април 2021.

Појам културе и елементи културе

 

Култура је важан друштвени и антрополошки појам који битно одређује човекову суштину. Осим човека ми једно друго живо биће не гради културне творевине , што се не може рећи, на пример, за рад . Дакле култура је својствена човеку, она је његова друга природа .

Питање - Какав значај култура има за човека ?

О значењу речи "култура", постоји више тумачења . Према једном тумачењу реч култура потиче од латинске речи cultus, што значи нешто обрађивати, преображавати, на пример, култивисати биљке , агрикултура, или одабирати животиње по њиховим особинама потребним човеку, оз чега произилази да је настанак културе везан за пољопривреду !

Према другом тумачењу реч култура води порекло од култа, религијског предмета обожавања, на пример, култ светаца или култ Светог Саве итд. што указује да је култура духовна творевина , насупрот материјалној производњи .


Питање - Која су основна значења речи култура ?

 

                                                        Елементи културе  

 

1. Вредносни систем

2.Погледи на свет 

3.Језик

4.Културне институције

5. Материјална област .

 

                                                    Вредносни систем 

 

Три су основне вредности које се налазе у темељима културе.  То су истина, лепо и добро. 

Истину истражује филозофија  и наука. Филозофија, нарочито логика истражује истину по себи, односно правила истинитог мишљења, а наука неку посебну истину, на пример, физика истражује законе природе, социологија законе друштва а економија законе привређивања.


Лепо се налази у основи уметности . Посебне уметности су на пример књижевност, лепо у писаној речи, сликарство, лепо у облику слике, музика, лепо у облику складних звучних сигнала-тонова, сценска уметност, лепо у облику покрета итд.


Добро је вредност која се налази у основи обичаја и морала.  Они постављају питања које је поступање, деловање људи најбоље, оправдано и потребно.

 

Питање - Које су основне културне вредности ?  У којим културним дисциплинама се налазе ове вредности ?

 


 


                  

   Погледи на свет

 

 Два су основна погледа на свет . Идеалистички поглед на свет , који наглашава дух, идеју, мисао, бога и материјалистички поглед на свет који наглашава улогу материје, природе, живота...

Наука је ближа материјалистичком схватању света а религија и уметност идеалистичком.

Питање - Која су два основна погледа на свет? 

 

                                                        Језик

 

Језик је културна модификација моћи говора .  Инструментална функција језика је да служи споразумевању, комуникацији, али он служи не само размени идеја него и њеној креацији стварању.

Питање - шта је језик и чему служи ?


                                        Културне институције 


Културне институције су установе које на уобличен и установљен дакле прописан и дефинисан начин негују неку културну област . Примери културних институција су позориште, које негује сценску уметност, црква, која негује религију, школа која негује образовање, Универзитет који негује науку итд.

 Питање - Шта су културне институције и чему служе? 

 

                                        Материјална област 



Материјална област је култура у ширем значењу речи схваћења као материјална производња добара, на пример индустрија, земљорадња, политика итд . Обично се за овај појам користи израз цивилизација, као материјална култура или нижа култура од духовне .

 

Питање - Шта је материјална област ?

 

 

Нема коментара:

Постави коментар