петак, 16. април 2021.

Еколошки проблеми

Кључни  појмови

Еколошки проблеми
Еколошки покрет
Концепт одрживог раста

- Када је 1971. године група научника названа Римски клуб издала студију под називом "Границе раста " свету је постало јасно да су ефекти индустријализације и трке за профитом довели у питање могућност наредних генерација да се развијају, па чак и да преживе.

- Због неумереног трошења необновљивих извора енергије (нафта, угаљ) или природних ресурса који су споро обновљиви (земља, шуме) процењено је да ће доћи до наглог пада индустријског раста према тадашњем темпу развоја већ до 2030. године, ако се не предузму значајне мере. Све ово ће заоштрити односе међу народима и доћи ће до свеопштег осиромашења . 
Глобално загревање ће у неким деловима света по свој прилици довести до вести довести до суше а другима до поплава.
Осим тих проблема јавили су се и други евидентнији као што је загађивање ваздуха у великим градовима до мере да је у њима било тешко живети, заглушујућа бука, загађеност и недостатак здраве воде за пиће. Појавила се и теорија о глобалном загревању и климатским променама , које су касније потврђене.

- Ова студија је имала велики утицај, нарочито 70-тих година 20 века, после великог нафтног шока када су цене нафте скочиле више пута, готово преко ноћи.

- Државе и друштва су почеле да траже начине како да превазиђу оно што се неумитно приближавало. Јачали су еколошки друштвени покрети као Пријатељи земље и Гринпис. У оквиру њих су се јавиле и политичке партије зелених које су у многим државама развијеног света освојиле власт или у њој значајно партиципирале ( СР Немачка, Аустрија, Велика Британија, Аустралија ...). Основна идеја ових покрета је била да свако, да сваки појединац може и треба да да допринос еколошком покрету . Промовисана је крилатица тог покрета која гласила "мисли глобално делуј локално" !

- Државе су излаз из оваквих проблема пронашле у концепту одрживог развој који подразумева откривање или веће коришћење већ постојећих обновљивих и чистих извора енергије као што су енергија ветра, соларна енергија, енергија добијена из биомасе, хидроенергија...

Одрживи развој би се идеално могао остварити ако би се рециклирали физички ресурси, а не исцрпљивали.


- Производња хране за све веће становништво доводила је до крчења земљишта. Употребом сазнања из молекуларне биологије створена је биотехнологија која је омогућила напредак у производњи хране у смислу повећања приноса и стварања нових сорти биљака и животиња погодних за људску исхрану. 

Упоредо са оптимизмом око производње генетски модификоване хране јавили су се и страхови да она може да утиче на генетски код биљака, животиња и људи, да може да доведе до појаве нових болести и пада имунитета код људи итд.

- И поред несумњивог напретка који је учињен у заштити животне средине,посебно у Европи, на глобалном нивоу је загађивање животне средине настављено јер најмоћније економије света, попут САД и Кине, нису хтеле да одустану од свог развоја. Из тог разлога Уједињене нације су преузеле на себе да решавају ове глобалне проблеме организовањем међународних конференција где би се државе обавезале на одређене стандарде којима би се смањила емисија штетних гасова у атмосферу и тако смањило глобално отопљавање !!! Најпознатији међународни инструмент за спречавање глобалног загревања је тзв.  Кјото протокол кога је до сада потписало око 170 држава које су прозвођачи 61% штетних гасова и који има за циљ смањивање емисије угљен диоксида и још пет штетних гасова који изазивају ефекат стаклене баште. (више види) http://sr.wikipedia.org/wiki/Efekat_staklene_ba%C5%A1te )



Домаћи задатак; које државе нису и зашто потписале Кјото протокол ?

Питања

1. Шта је Римски клуб?
2. Који су закључци Римског клуба?
3. Како гласи гесло еколошког покрета?
4. Шта је одрживи развој?
5. Који је главни инструмент УН-а у погледу заштите животне средине?

2 коментара:

  1. И поред несумњивог напретка који је учињен у заштити животне средине,посебно у Европи, на глобалном нивоу је загађивање животне средине настављено јер најмоћније економије света, попут САД и Кине, нису хтеле да одустану од свог развоја. Из тог разлога Уједињене нације су преузеле на себе да решавају ове глобалне проблеме организовањем међународних конференција где би се државе обавезале на одређене стандарде којима би се смањила емисија штетних гасова у атмосферу и тако смањило глобално отопљавање !!! Најпознатији међународни инструмент за спречавање глобалног загревања је тзв. Кјото протокол кога је до сада потписало око 170 држава које су прозвођачи 61% штетних гасова и који има за циљ смањивање емисије угљен диоксида и још пет штетних гасова који изазивају ефекат стаклене баште.

    ОдговориИзбриши