субота, 1. октобар 2022.

Друштвена стратификација

Немачки социолог Макс Вебер је критиковао Марксов модел класне стратификације . Класе постоје али имају важности само као статистичке категорије. Осим тога, Вебер се не слаже да постоји владајућа и потчињена класа већ, по њему, постоји и средња класа.


                              ( Макс Вебер)

Даље, Вебер одбацује Марксово тумачење историје као класне борбе. По њему, велику улогу има религија а не борба класа. У анализи настанка капитализма Вебер наглашава улогу протестантске етике као морала штедње и преданог рада.

Поред класа Вебер уводи и друге статусне групе као што су политичке странке и сталежи. Странке он разликује према моћи па их дели на владајуће и опозиционе.

Сталежи нестају у Европи али и поред губитка моћи и богатства они и даље имају одређени положај због угледа који имају.

У том смислу, разликујемо три друштвене вредности: богатство, моћ и углед. Богатство је вредност око које се боре класе. Око моћи се боре странке , а око угледа сталежи. 

Ове три вредности су релативно независне једне од других. Па се тако може десити да једна класа има богатство али да нема углед, и обрнуто. Буржоазија у капитализму има капитал, дакле кондензовани облик богатства, али већи углед има Црква иако знатно мање богата.

Овај поглед на троделну друштвену структуру се назива стратификацијски модел.



Питања

1. Како Вебер посматра улогу класа ?
2. Које су најважније друштвене вредности, по Венеру ?
3. Шта је стратификацијски модел?


Нема коментара:

Постави коментар