среда, 22. јун 2022.

Глобализација

Кључни појмови: глобално, глобализација, држава, сувереност, међународни односи.

Глобализација је процес интензификације међународних односа у свим сферама од политике, безбедности, трговине до финансија и банкарства.

Овај процес интензификације међународних односа се испољава у виду преношења делова државних надлежности на међународне и регионалне организације.

Најважније глобалне међународне организације су оне које регулише области политике, привреде, финансија и других области на глобалном нивоу уз помоћ прописа које самостално доносе. То су:

1. Уједињене нације (УН);
2. Међународни монетарни фонд (ММФ);
3.Светска трговинска организација;
4.НАТО пакт;
5.Светска банка за обнову и развој, итд.

Посебно значајну област међународних односа сачињавају међународне хуманитарне организације као што су УНИЦЕФ, Социјално-економског савет УН-а итд.


Политички положај ових организација је у почетку био уско повезан са политикама суверених држава али се касније од њих одвојио и добио известан ниво самосталности.

Регионалне организације су оне које окупљају државе једног дела света као што је Европска унија, а не цео свет.

Поред међународних организација и регионалних организација, као наддржавних структура, субјекти глобализације су и мултинационалне компаније као поддржавне структуре.

Између суверених држава и међународних и регионалних организација се ствара сложен однос где државе и даље утичу на политике међународних организација али су дужне да ускладе своје правне системе и своје постпање са прописима и активностима које међународне организације доносе и спроводе.

Основне предности глобализације су у већој покретљивости грађана, у интензивној економији и широким културним додирима.

Основне мане глобализације су у нарушавању идентитета мањих етничких група, отуђењу и бирократизацији политичких структура, хегемонизму најмоћнијих држава које спроводе своје интересе под плаштом универзалности демократије и људских права.

                          Закључак

И поред великих недостатака сматра се да је процес глобализације допринео афирмацији идеје равноправности људи, народа, полова и раса као и бољем упознавању удаљених људских група.

Задаци:
1. група да истражи о УН-у.
2. група да истражи о ЕУ.
3.група да истражи о ММФ-у.

Нема коментара:

Постави коментар