четвртак, 5. мај 2022.

Србија, њена државност и уставотворна власт - садашње стање


 Бановине Краљевине Југославије — Википедија, слободна енциклопедија



Србије је, као што смо видели у прошлој лекцији , ушла у састав Краљевине СХС 1918 године. Устав те државе је донет 1921 и познат је као Видовдански устав. По том Уставу Краљевина СХС је дефинисана као унитарна држава .

Питање за ђаке- Шта је унитарна држава ?

Србија је престала да постоји као држава . Облик државног уређења Краљевине СХС је био уставна парламентарна монархија.

Питање за ђаке -      Која је разлика између парламентарне монархије и апсолутистичке монархије ?

1931 године је донет други устав, Устав Краљевине Југославије, који је потврдио њен унитарни карактер. Држава је подељена на бановине а банове је постављао краљ. Овај модел признаје посебност Словеније која је сва окупљена у једној бановини која се звала Дравска бановина , а касније (1939 године) и Хрватске под називом Бановина Хрватска .
Након шестопарилског слома 1941 године Краљевина Југославија је раскомадана од стране нациста и њихових помагача.

После окупације настаје социјалистички период од 1945 -1992 године када је Југославија постала федеративна социјалистичка републике,  а Србија је једна од шест република са две аутономне покрајине у себи, унутар социјалистичке Југославије, у којој је Србија делимично повратила своју државност.

Питање за ђаке - Шта је федерација ?

Од 1992 године до 2006 године Србија је део државе коју чине Србија и Црна Гора . Та држава се звала Савезна република Југославија. 2003 године је створена Државна заједница Србија и Црна Гора. 
Отцепљењем Црне Горе у мају 2006 године Србија постаје независна држава.Те исте године је донет и сада важећи Устав Републике Србије.
Део Србије Косово и Метохија се од 1999 године налази под управом Уједињених нација.
Привремене власти Косова и Метохије су марту 2007 године прогласили независност, што је признао један део држава али је и даље на снази Резолуција 1244 Савета безбедности УН по којој Косово и Метохија имају право на суштинску аутономију али не и на независност.

Нема коментара:

Постави коментар