петак, 13. октобар 2023.

Друштво и становништво

 

Историјски људска врста живи на два начина обликовања свог друштвеног, привредног и културног живота у односу на природу и степен развијености својих производних снага:

1. Номадским начином живота;

2.Седелачким начином живота.

Номадски начин живота искључиво постоји као једини облик у родовским заједницама када се човек бавио ловом, риболовом и скупљањем плодова. То је тзв. "ловачко-скупљачка привреда". 

С првом историјском поделом рада односно са појавом земљорадње људи почињу да живе седелачким начином живота када се јављају прве сталне људске насеобине села.

Села у Србији могу бити збијеног типа, на пример у Војводини и Подунављу и разбијеног типа , на пример у планиском и брдском пределу.

Становништво села се разликује од градског ,пре свега по начину живота, где доминира земљорадња а у погледу обичаја они се дуже задржавају у сеоској средини која је у одређеној мери изолована те су промене нешто ређе него у градској.

Градови су вештачке творевине које настају са појавом занатства и трговине односно са трећом поделом рада. У градској средини доминирају делатности које су везане за услуге,администрацију, индустрију и трговину.

 ( У почетку градови су били окружени зидинама)



Врсте градова у Србији су:

а.Вароши, насеобине до 5000 становника;

б.Мали градови , насеобине од 5000 до 25000 становника;

в.Градови средње величине,насеобине од 25000 до 50 000 становника;

г.Већи градови,насеобине од 50 000 до 100 000 становника, и

д.Велики градови, насеобине преко 100 000 становника


Задатак за ученика

Да пронађу градове према њиховој величини у Србији.

Нема коментара:

Постави коментар