четвртак, 5. мај 2022.

Хришћанство

  
Хришћанство је највећа монотеистичка религија на свету настала на територији Палестине на крају робовласничког доба у римској провинцији коју су насељавали Јевреји. Иако је хришћанска религија једнобожачка она је сложена једнобожачка религија која исповеда веру у једног Бога који има три лица- Отац, Син и Свети Дух.

.VEČNA MISTERIJA: Na osnovu čega znamo kako je izgledao Isus Hrist ...


Хришћанство је настало као део јеврејске традицији и старозаветног  предања па је Библија уједно света књига и јеврејства и хришћанство, с том разликом да Јевреји прихватају само првих пет књига  Старог завета а хришћани цео Стари завет као и Нови завет.



Image result for храм светог саве

Нови завет или "нова религија" се заснива на пророчанствима Старог завета али и иде даље од њега, испуњава га и укида. 
Оно се састоји из четири Јеванђеља, Дела апостолских, 21 посланице и Откровења Јована богослова . Јеванђеље на старогрчком језику означава добру, или благу, срећну вест. Писци јевађеља су били Марко, Лука, Јован и Матеја који описују живот Исуса прозваног Христос, његово учење, мученичко страдање и васкрснуће из мртвих.


                       Црква

Црква је религиозна институција која окупља хришћане .Њу чине верници и свештенство које је организовано у стабилну и хијерархијски организовану структуру са великим друштвеним ауторитетом који се стиче вековима. За настанак цркве се узима хришћанско предање о силаску Светог Духа на апостоле након чега они отпочињу са проповедањем по целом свету.





Image result for нотр дам
                  Нотр Дам

Хришћанска заједница, односно Црква је у прва три века била прогоњена од стране римских владара који су у њеном учењу видели претњу својој власти, али касније постаје званична са Миланског едиктом цара Константина 313 године нове ере.

Хришћанска црква се заснива на учењу које је вековима било предмет различитих спорова унутар цркве који  су довели до подела али и до ширења хришћанства. Најпознатије поделе или јереси су биле Аријанска јерес из 4 века нове ере која је довела до првог сабора хришћана у Никеји, затим тзв. монофизитска јерес, коју исповедају данас тзв. источне цркве у Етиопији, Египту, Сирији и Ираку, затим Велика подела 1054 године на Католичку и Православну цркву и на на крају Западна подела којом се у 16 и 17 веку католичка црква поделила на католичку и протестантску цркву .



Разлози ових подела су бројни . Аријанску јерес карактерише вера у два а не у три лица схватања Бога и учење да је Христос створење . Несторијанску јерес карактерише учење слично аријанском по коме Богородица није богородица него "христородица" и да Христос није савршени Бог. Монофизити верују само у једну, Божанску природу Исуса Христа на штету његове људске природе. До поделе између католика и православаца је дошло због питања "уметка" - филиокве- у Символ вере учењем да Свети Дух произилази и из Оца и  из Сина, што није било изворно учење хришћанства. 
До Западне поделе долази због протеста дела цркава у Немачкој и у другим деловима западне Европе због обичаја Католичке Цркве да индулгенцијом Црква може да за новац да откупљује грехе људи.

Парадоксално, све ове поделе нису допринеле слабљењу хришћанства већ његовом продубљивању, прилагођавању и ширењу кроз време и простор .

          Хришћанство код Срба

Срби и други словенски народи су примили хришћанство од стране браће Кирила и Методија који су саставили прво писмо глагољицу.
Крштење Срба датира у време владавине кнеза Мутимира (860-890).
После велике поделе 1054 године Срби су примили источно, православно хришћанство.
Српска православна црква добија самосталност 1219 године у рангу Архиепископије, што је била заслуга Светог Саве, да би је краљ, а потом цар Душан, 1346 године подигао у ранг патријаршије.

Питања

1. Које књиге сачињавају нови завет?
2.Које су најпознатије јереси?
3. Зашто је дошло до велике поделе?
4. Који су узроци западне поделе?
5. Објасни хришћанство код Срба.

Нема коментара:

Постави коментар