недеља, 4. октобар 2020.

Редовни судови

Видео прилог



Шематски приказ мреже редовних судова у Р. Србији

                                                             
Судска грана власти је независна од извршне и законодавне гране власти, што чини суштину начела поделе власти. Она је некада била спојена са владарском функцијом али се касније од ње осамосталила и постала независна јер је доста рано процењено да оваква делатност захтева високо стручно знање и непристрасност. Данас се сматра да је независност судства темељ добро уређене државе  односно владавине права.



Основни судови-надлежности
Судска власт у Републици Србији припада редовним судовима опште и редовним судовима посебне надлежности. Редовни судови опште надлежности су основни судови, виши судови и аплеациони суд. Редовни судови посебне надлежности су прекршајни суд, виши прекршајни суд, привредни суд, привредни апелациони суд и управни суд. Највиши суд је Врховни касациони суд који по својој снази стоји изнад свих судова опште и посебне надлежности
Основни судови суде за кривична дела за које је запрећене казна затвора до десет година и десет година затвора. Такође они одлучују у породичним, стамбеним, и у неким грађанским и радним споровима као и у ванпарничким поступцима.
Виши судови у првом степену суде за кривична дела за које запрећена казна затвора већа од десет година; за кривична дела силовања, кривична дела против територијалног интегритета Републике Србије, повреде закона од стране судије и од стране тужиоца, спорове у вези штрајка и у неким грађанским споровима. Виши судови суде у другом степену по жалбама на одлуке основних судова, ако закон не предвиђа другачије.
Апелациони суд одлучује у другостепеном поступку по жалбама изјављеним на одлуке виших судова и основних судова, када то закон предвиђа.
Привредни судови одлучују у споровима између домаћих и страних привредних субјеката, између домаћих привредних субјеката и домаћих правних лица, и у неким споровима између домаћих привредних субјеката и домаћих физичких лица. Он суди такође и у споровима поводом стечаја,  споровима о ауторским и другим правима  
Привредни апелациони суд суди по жалбама на одлуке привредних судова.
Прекршајни судови суде у првом степену за дела која су законом дефинисана као прекршаји а која нису у надлежности прекршајног органа.
Виши прекршајни суд суди по жалбама на одлуке прекршајних судова
Управни суд суди да ли су појединачни правни акти и радње органа јавне власти којима су поверена јавна овлашћења у складу са законом или  у складу са општим актом донетим на основу закона.
Врховни касациони суд има две врсте надлежности: надлежности у  суђењу и надлежности изван суђења. У надлежностима у вези суђења ВКС одлучује о ванредним правним средствима изјављеним на одлуке судова Републике Србије и одлучује о сукобу надлежности између судова.

У надлежности изван суђења ВКС утврђује начелне правне ставове ради јединствене судске примене права; именује судије Уставног суда и разматра примену закона и других прописа.




       

     Принципи независности судства


1.Суд суди у већу , изузетно може судити судија појединац;
2.Судске одлуке се заснивају на Уставу, закону, потврђеном међународном уговору и пропису донетом на основу закона;
3.Сталност судијске функције.Изутено, судији први  пут изабраном мандат траје три године;
4.Независност судије;
5..Непреместивост судије;
5.Имунитет судије. Судија не може бити позван на одговорност или кажњен због изнетог мишљења или датог гласа у току вршења судијске функције, осим ако тиме није прекршио закон;
6.Неспојивост судијске финкције. Судија не може бити члан странака нити вршити друге послове, неспојиве са његовом функцијом.

Питања

1. Који су судови опште надлежности?
2. Који су судови посебне надлежности?
3. Које функције има Врховни касациони суд?

Нема коментара:

Постави коментар