петак, 24. септембар 2021.

Развој социологије


Претече социологије се могу пронаћи у оквирима политичке филозофије која се увек интересовала за питања права путем разматрања етичких питања, државе кроз разматрање природе државе и њеног настанка и друштва кроз разматрање разних друштвених институција државе, породице,  идеологије итд.
Најпознатији претечи су били Платон, Аристотел, Цицерон, Тома Аквински, Никола Макијавели, Томас Хобс, Џон Лок и Жан Жак Русо.

Настанак социологије као науке везује се за Огиста Конта, француског филозофа,  из средине 19 века. Овај човек је створио науку тако што је је учинио позитивном ( позитивно није нешто вредносно добро већ нешто што је важеће). Позитивизам је покушај да се друштвени процеси објасне применом научних принципа и метода тако што се Конт лишио филозофских тема сврхе и порекла свих ствари и из филозофије створио друштвену науку.

Емил Диркем је од социологије сачинио праву науку тако што је применио научне методе на проучавање друштвених појава . Он се сматра оцем социологизма, социолошког правца који све појаве објашњава утицајем друштва. Познат је по проучавању религије којој даје друштвене узроке и појави самоубиства у контексту утицаја религије .

Веома велики значај за развој социологије је имао филозоф Карл Маркс. Његов концепт друштва је другачији од Конта и Диркема који наглашавају факторе друштвеног реда док је поље Марксовог интересовања револуција, односно друштвена динамика.

Макс Вебер се разликује и од марксизма и од органицизма тако што изграђује посебну социолошку методу разумевања форми друштвеног живота која има корене у феноменолошки филозофији и психологизму где је предмет анализе појединачан човек .

Питања
1. Објасни Контов значај за настанак социологије?
2. Објасни Марксов значај?
3. Да ли је Вебер позитивизам?
4. Шта је позитивизам?


Нема коментара:

Постави коментар